Lõhe koos Lapimaa juustu - Spargli, Brokoli ja Kartuliga Ürdimarinaadis...









Läheb vaja:
·         300 gr lõhe
·         6 sparglit
·         150 gr kartult
·         150 gr brokolit
·         Peterselli
·         Jahvatatud ingverit
·         Sidrunipipart
·         Apelsinipipart
·         Tüümiani
·         1 sidrun
·         Kartuli-ürdi maitseainet
·         50 gr vedelat margariini (keiju)
·         50 gr lapimaa juustu

 Lõika lõhe kaheks ning kasta värske sidruni mahlaga, puista üle peterselliga. Lisa kalale lapimaa juust. Keeda kartul, brokoli ning spargel pehmeks (kartul lisa kõige ennem keema, seejärel mõned minutid enne kartuli keetmise lõppu lisa spargel ja brokoli). Sega kokku kuivained: petersell, sidrunipipar, apelsinipipar, tüümian. puista pehme spargel ning brokoli ürtidesse – kasta üle värske sidruni mahlaga. Lisa koos kalaga kõpsetusvormi. Sega kokku margariin koos kartuli-ürdi maitseainega. Tükelda keedetud kartul ning vooderda glasuuriga, seejärel lisa ka kartulid küpsetusvormi.
Lisa vorm 200-kraadisesse ahju 15 min.

Kunstistuudio Kristel Arts Gate ootab maalihuvilisi Tartus!

Oodatakse huvilisi kunstistuudiosse maalima ja joonistama!

Tunnid algavad oktoobrist.

2 korda nädalas (teisipäeval ja neljapäeval)

18.00 - 20.00 (kellaajad on veel paindlikud)...

1 tund kestab 2x45 minutit ning maksab 6€ (kõik vajaminevad vahendid on hinnas ja stuudio poolt)

Eelregistreerimine ja täpsem info:
+372 5 660 4858
ja
+372 5 397 5197

Aadress: Jaama 42, Tartu


 Esimene tund 21.10.11 - inimese keha proportsioonid, süsi.







Itaalia mustad Spagetid Basiiliku-kana ja Juustuse-ananassiga






Keeda spagetid ja pasta koos basiilikuga ...

Tükelda kana, ananass ...


Lisa pannile tilgake oliiviõli, sidrunit ja pestot, pruunista kana "kuldseks" 


Lisa keedetud spagettidele-pastale pestos pruunistatud kana, ananass, basiilik, riivitud juust ning natukene õli - pruunista kergelt ...

100 gr mustad-spagetid (itaalia)
50 gr Heledat pastat (muna-pasta)
1 spl kuivatatud basiilikut
2 spl pestot
150 gr kana
100 gr ananassi
100 gr riivjuustu
Mõned värsked basiiliku lehed
Sool
Oliiviõli / või (Keiju vedel margariin)


Keeda spagetid koos basiiliku-lehtedega. Tükelda kana ning ananass. Lisa pannile oliiviõli (hea oleks sidruniga) ning 1 spl pestot, pruunista kana. Peheks keedetud pastale lisa kana, ananass, basiiliku-maitseaine, riivjuust ning natukene võid (Keiju vedel margariin) – pruunista madalal kuumusel 1 min.
Serveerides lisa mõned värsked basiiliku-lehed, puista pasta kergelt riivjuustuga üle (vajadusel lisa soola).

Killuke eriti Kreemjat Mandariini-hõngulist Šokolaadikooki tuulisesse-külma Sügispäeva...








Läheb vaja:

1 pakk vilma śokolaadi muffini jahu
50 ml vedelat margariini (Keiju)
150 - 200 gr Nutella śokolaadikreemi (valge-tume)
1 spl kaneeli-ürdi segu
2 mandariini

Sega śokolaadi muffini jahu 100 ml veega, lisa 50 ml margariini ja 150 - 200 gr Nutella kreemi. Sega kõik ühtlaseks massiks ning lisa kaneeli-ürdi segu. Tükelda mandariinid ning sega taignasse. Aseta taigen ahju 170-kraadi juures u 25 min.

Esmaspäevahommikune Juustune Brokoli-Quiche Tuunikala ja Tomatiga


Põhi:
200 ml jahu
25 ml vedelat margariini (Keiju)
100 ml vahukoort
50 gr riivjuustu
vajadusel lisada piisake vett

Kate:
200 gr riccotat
110 gr tuunikala vees
1 tomat
100 gr brokolit
2 muna
150 ml vahukoort
100 gr riivjuustu
Sega jahu, margariin, vahukoor, juust ühtlaseks massiks ning suru vormi. Aseta vorm 220- kraadi juures ahju umbes 15 min (kuni tainas on kergelt kuldne)

Sega riccota, tuunikala (vesi on välja nõrutatud), brokoli, kaks muna ning vahukoor. Sega ühtlaseks massiks ning lisa riivjuust. Lisa sidrunipipar.
Aseta viilutatud tomat taignale, seej
ärel segu. Aseta vorm ahju 170-kraadi juures 30-40 min.

Siidjas Śokolaadikook mandli-jõhvika täidise ja piisakese Baileysega:)




3 s
üdame-kujulist vormi 
·         1 pakk Vilma kakaotordi pulbrit
·         1 pakk kondentspiima kakaoga (Eesti oma "Maag" firma)
·         50 ml vedelat margariini (Keiju -rimis müüakse)
·         600 gr vanilli kokupiima 
·         2 tl vanilli suhkrut
·         100 gr jõhvikaid (kuivatatud)
·         2 cl Baileys likööri (see on lihtsalt aroomi andmiseks, reaalselt alkoholi kook sisaldama ei hakka :) )
Kate
·         70 gr jõhvikaid (kuivatatud)
·         70 gr mandlilaaste
·         70 gr Nutella pähklikreemi (võib olla ka valge-tumeda śokolaadi oma)


Sega Vilma kakaotordi pulber, kohupiim, 100 ml vett, pakk kondentspiima, margariini, vanillisuhkur,liköör.
Aseta kolme erinevasse vormi (pisikesse, keskmisesse, suurde). Aseta k
õik vormid ahjupaadile ja küpseta 180- kraadi juures u 30 minutit.

Tõsta vormid ahjust välja ning lase neil natukene jahtuda. Seejärel löö kõige suurem vorm taldrikule, määri see ple pähklikreemiga, puista üle mandlilaastude ja jõhvikatega, tee sama ka ülejäänud "koogikestega". Lao nad üksteise otsa ning kaunista veelkord.

Gerli apelsinised Mandli-Jõhvika täidise ja Rummise Besee-mütsikesega kohupiima keeksikesed...



Need kõik koogid saab valmistada ühe küpsetusvormiga .
Vaja läheb :
·        100 gr mandlilaaste
·        100 gr kuivatatud jõhvikaid
·        1 apelsin
·        50 gr sulatatud võid
Sisu:
·        150 ml vett
·        200 gr vaniljekohupiima
·        1 pakk vaniljekeeksi pulbrit (mina ostsin Rimist)
·        2 spl juustu-koogi pulbrit (müüakse Stockmannis küpsetiste kaunistamise riiulis)
Glasuur
        ·      2 muna
        ·      100 gr suhkurt 
      ·      1 tl rummi (võib olla ka  rummiessents)

Sega keeksipulber 150 ml vee, kohupiima ning sulatatud võiga, lisa juustu-koogi pulber. Pigista sisse terve apelsin, lisa mandlilaastud ja jõhvikad.
Vala segu vormikestesse (6 tk) ja aseta ahju 200-kraadi juures 30 min.

Võta seejärel vorm ahjust välja ming lõika kerkinud osa muffinist maha, aseta see ahjuplaadile (6 tk). Ülejäänud osa jäta veel vormikestesse tahkuma.

Eralda munast kollane ja valge ning vahusta suhkruga. Mikserda kuni munavalge on muutunud tahkeks massiks. Mikserda ka munakollased suhkruga ning lisa rumm.

Kata "maha lõigatud osa" muffinist (mille sa astetasid eraldi ahjuplaadile) munavalgega ning seejärel siiru-viiruta kahvliga munavalgele vahustatud munakollane. Aseta veelkord ahju u 100 - 120 kraadi juures 10-15 min.

Monday Morning Milk-Chocolate Cookies with Orange and Meringue...






6 küpsise jaoks läheb vaja:

  •       ½ pakki vilma küpsise jahu
  •          200 gr kondenspiim
  •          50 gr sulatatud või (Keiju vedel margariin – laktoosivaba)
  •          1 spl kaneelisuhkur
      Kate
  •      1 apelsin
  •      2 muna
  •        Suhkur
  •        Vanilli

Sega jahu kondenspiima ja sulatatud võiga, lisa kaneelisuhkur. Vormi taignast ümmargused küpsised ning aseta nad 200-kraadisesse ahju - u 12 min.
Samal ajal viiluta apelsin. Eralda munakollased valgetest. Lisa valgele suhkur, vanilli ja mikserda kuni muna on muutunud tihedaks kreemjaks massiks. Lisa munakollasele suhkur ning vahusta.
Tõsta küpsised ahjust välja ning kata nad „beseega“ (munavalge),seejärel aseta beseele vahustatud munakollane ning aita neil lusikaga ringjate liigutustega seguneda (et jääks selline valge ja kollase siiru-viiruline). Aseta glasuurile apelsiniviil ning seejärel veelkord besee.
Aseta küpsised taaskord ahju ning küpseta 110-kraadi juures umbes 15 min.

Broccoli and Cauliflower Quiche with Feta-Cheese - Gerli´s Fav!

  
Brokoli lausa pulbitseb toit-ainetest. Keedetud brokolis on rohkem C-vitamiini kui isegi apelsinis ja ohtralt kaltsiumi. Ühes keskmises õisikus leidub kolm korda rohkem kiud-aineid kui viilus täisterasaias. Samuti sisaldab brokoli rikkalikult A-vitamiini.

100 g – u 34 kcal

Muna sisaldab eluliselt tähtsaid ained, sellepärast on ta meile väga väärtuslik. üle 5 g on ideaalilähedase koostisega munas valku (munavalges ligi 3 g). Munakollases on veel rasva, A-, D- ja E-vitamiini, karotiini, B-grupi vitamiine ja mineraalaineid, millest eriti märkimisväärne on fosfor. Meie toidus on munakollane üks tähtsamaid letsitiiniallikaid, see soodustab seedimist, rasvade ainevahetust, kuulub närvirakkude koostisse. Ühes munakollases aga on ka 200mg kolesterooli, mistõttu mune ei või üleliia süüa. Hästi omastatakse pehmet muna (kel on kalduvus tüsedusele, eelistagu kõvakskeedetud muna).

40 gr - u 63 kcal.

Lillkapsas on rohkelt C-vitamiini, foolhapet ja kaaliumi. Lisaks leidub seal b6 –vitamiini ja vaske. Tänu sidrunhappe sisaldusele on lillkapsas kõige kergemini seeduv kapsas.

100 g – u 28 kcal


Feta on üks kuulsamaid Kreeka juuste, mille tooraineks oli aastasadu lamba- või kitsepiim. Tänapäeval valmistatakse fetat pastöriseeritud lehmapiimast ning see teeb juustu maitse võrreldes orginaaliga mahedamaks ja koostiselt paremini püsivaks.
Kreeka mägedes valmistatakse endiselt ka traditsioonilist, värskest kitse- või lambapiimast fetat!

100 g - u 260 kcal


  • jahu
  • 50 gr või (keiju vedel margariin - laktoosi vaba!)
  • 3 muna
  • 200 ml koor (lahjem - kohvikoor)
  • 100 gr lillkapsas
  • 100 gr brokoli
  • 150 gr fetajuust
  • 3 tl spinatipulber
  • 3 tl apelsinipipar

Sega jahu sulatatud võiga, lisa natukene vett - soovi korral maitsesta soolaga. Aseta tainas vormile. Aseta brokoli ja lillkapsas taignale, lisa tükeldatud feta-juust. Sega koor munaga, lisa vürtsid ning vala vorm sellega üle. Aseta ahju ja küpseta u 200-kraadi juures 15 min.

Moet & Chandon in France Champange Village Epernay




We made our way to the town of Epernay, home of the mogul Champagne house, Moet & Chandon. We were quite lucky to get on an English-speaking tour right away and had quite a fine introduction to the brand as well as the making of Champagne itself. Moet & Chandon has 18 miles of cellars, of which we only saw a very small part. During our tour we learned that every two seconds someone somewhere in the world opens a bottle of the famous brand, and that they produce 26 million bottles annually. Although our guide was quite hush-hush about it, Hugh deduced that, if this is their annual production, and the company undoubtedly has at least a 4-year storage in their cellars, that must mean they have over million bottles of Moet & Chandon on their property. And that’s not even mentioning the Dom Perignon.




Banquet in Möet


Moët & Chandon or Moët, is a French winery and co-owner of the luxury goods company moet hennessy Lpuis Vuitton. Moët et Chandon is one of the world's largest champagne producers and a prominent champagne house. The company holds a Royal warrant to supply champagne to Elizabeth II Moët et Chandon was established in 1743 by Claude Moet, and today owns more than 1,000 hectares (2,500 acres) of Vineyards and annually produces approximately 26,000,000 bottles of champagne.


Glamuurse pidujoogi šampanja loojaks peetakse benediktiini munka Dom Pérignoni, kes 17. sajandil Champagnei piirkonnas Hautvillersi kloostris kohalikest viinamarjadest veini valmistas.
Tema teene šampanja arengus seisnes mitme tähtsa veinitootmise printsiibi juurutamises, näiteks eri veinide omavahel segamine, viinamarjade koristamisel rangete nõuete kehtestamine ja saagikuse piiramine.
Nii nagu paljude suurepäraste toitude ja jookide tekkimisel, mängis ka šampanja sünnis olulist rolli loodus ja kohalikud ilmastikutingimused. Champagne’i piirkond on põhjapoolseim ning jahedaim Prantsusmaa veinipiirkond, mis asub 150 km Pariisist idas, Reimsi ja Épernay linna ümbruses Marnei jõe orus.
Piirkonnas kääritati veini ühest valgest Chardonnayst ning kahest punasest Pinot Noirist ja Pinot Meunieri marjadest. Külmal talvel veini käärimine seiskus ning kevade saabumisel käivitus see uuesti. Dom Pérignon pani tähele, et hapu jook on kihisevana hoopis etem.
Ettevõtlik munk leiutas viisi, kuidas vahutavat jooki pudelis säilitada, leidis tugevad pudelid Inglismaalt, sobiliku kujuga korgid aga Hispaaniast. Munga nimi on tunnustuseks nutikuse eest omistatud Moët&Chandoni parimatele šampanjadele Dom Perignon Vintage ja Dom Perignon Rose.



                           Viinapuu pudelis
Šampanja hinna loob osalt kindlasti joogi prestiiž, kuid oma roll on ka marjasortide kasvatamiseks sobilikul pinnasel, mis peab olema niiske ja kriidine, õigel jahedamal kliimal ning sellest regioonist saadud marjasortidel ja nende omavahelisel sobivusel.
Champagne’i viinamarjakasvatusala jaguneb omakorda väiksemateks alampiirkondadeks, kus vastavalt pinnase sobivusele kasvatatakse eelnimetatud kolme viinamarjasorti. Šampanja tootmispiirkonnas on 321 kommuuni kokku 31 000 hektaril, kus toodetakse umbes 305 miljonit pudelit aastas.
Tähelepanuväärne on, et ühe viinapuu saagist (1,31,4 kg viinamarju) saab ühe pudeli veini. Viinamarja kilohinna, mida istandusele makstakse, määrab aga seda kasvatavale kommuunile antud klassifikatsioon. 



                          Šampanja jäine sünd
Traditsiooniline šampanja valmistamise meetod annab veinile tema elegantsi ja tagab pikalt kestva gaasilisuse. Meetodi omapära on selles, et noor vein kääritatakse, segatakse kokku parim võimalik segu ehk cuvee.
Segu villitakse tugevasse paksemast klaasist pudelisse, lisatakse pärmi ja suhkru lahust ning suletakse kroonkorgiga. Pudelis algab veini teine käärimine, mis kestab enam kui 15 kuud ja mille tulemusena tekib jooki süsihappegaas.
Käärimise lõpus liigutatakse pudelit nii, et sinna tekkinud käärimissete koguneks pudeli kaela korgile. Lõpetuseks külmutatakse pudelikael ja sete eemaldatakse pudeli lahtikorkimisel jäätükina. Pudel täidetakse valmis veiniga, suletakse korgist korgiga ja pannakse keldritesse laagerduma.




Moët & Chandon

On maailma suurim, ostetuim ja mnukaim śampanjatootja, mille peakorter asub Épernays. Moet śampanja on üle 250 aasta vana kaubamärk ja on alati olnud glamuuri, luksuse ja tippmoe sümbol.


Moët & Chandon Brui Imperial on tasakaalustatud kooslus Chardonnay, Pinot Noir´i ja pinot Meunier´i viinamarjasortidest, värv on kahvatukollane, aroom kergelt veinine, tunda on sidrunit.

Moët & Chandon Brut Imperial Rose on meeleline śampanja. Harmooniline kooslus Chardonnay, Pinot Noir´i ja Pinot Meunier´i viinamarjasortidest. Värvus on õrn-roosa. aroom on elav ja väljendusrikas;)
Moët & Chandon Nectar Imperiali maitse on täidlane ja pehme. Poolkuiv, valmistatud Chardonnay, Pinot Noir´i ja Pinot Meunier´i viinamarjadest. Värvuselt kuldne, aroom on kergelt magus...
Lisaks eeltoodule on mÖetil ka "Grand Vintage" śampanjad, mis on valmistatud vaid parima kvaliteediga viinamarjasaagist.