Moet & Chandon in France Champange Village Epernay




We made our way to the town of Epernay, home of the mogul Champagne house, Moet & Chandon. We were quite lucky to get on an English-speaking tour right away and had quite a fine introduction to the brand as well as the making of Champagne itself. Moet & Chandon has 18 miles of cellars, of which we only saw a very small part. During our tour we learned that every two seconds someone somewhere in the world opens a bottle of the famous brand, and that they produce 26 million bottles annually. Although our guide was quite hush-hush about it, Hugh deduced that, if this is their annual production, and the company undoubtedly has at least a 4-year storage in their cellars, that must mean they have over million bottles of Moet & Chandon on their property. And that’s not even mentioning the Dom Perignon.




Banquet in Möet


Moët & Chandon or Moët, is a French winery and co-owner of the luxury goods company moet hennessy Lpuis Vuitton. Moët et Chandon is one of the world's largest champagne producers and a prominent champagne house. The company holds a Royal warrant to supply champagne to Elizabeth II Moët et Chandon was established in 1743 by Claude Moet, and today owns more than 1,000 hectares (2,500 acres) of Vineyards and annually produces approximately 26,000,000 bottles of champagne.


Glamuurse pidujoogi šampanja loojaks peetakse benediktiini munka Dom Pérignoni, kes 17. sajandil Champagnei piirkonnas Hautvillersi kloostris kohalikest viinamarjadest veini valmistas.
Tema teene šampanja arengus seisnes mitme tähtsa veinitootmise printsiibi juurutamises, näiteks eri veinide omavahel segamine, viinamarjade koristamisel rangete nõuete kehtestamine ja saagikuse piiramine.
Nii nagu paljude suurepäraste toitude ja jookide tekkimisel, mängis ka šampanja sünnis olulist rolli loodus ja kohalikud ilmastikutingimused. Champagne’i piirkond on põhjapoolseim ning jahedaim Prantsusmaa veinipiirkond, mis asub 150 km Pariisist idas, Reimsi ja Épernay linna ümbruses Marnei jõe orus.
Piirkonnas kääritati veini ühest valgest Chardonnayst ning kahest punasest Pinot Noirist ja Pinot Meunieri marjadest. Külmal talvel veini käärimine seiskus ning kevade saabumisel käivitus see uuesti. Dom Pérignon pani tähele, et hapu jook on kihisevana hoopis etem.
Ettevõtlik munk leiutas viisi, kuidas vahutavat jooki pudelis säilitada, leidis tugevad pudelid Inglismaalt, sobiliku kujuga korgid aga Hispaaniast. Munga nimi on tunnustuseks nutikuse eest omistatud Moët&Chandoni parimatele šampanjadele Dom Perignon Vintage ja Dom Perignon Rose.



                           Viinapuu pudelis
Šampanja hinna loob osalt kindlasti joogi prestiiž, kuid oma roll on ka marjasortide kasvatamiseks sobilikul pinnasel, mis peab olema niiske ja kriidine, õigel jahedamal kliimal ning sellest regioonist saadud marjasortidel ja nende omavahelisel sobivusel.
Champagne’i viinamarjakasvatusala jaguneb omakorda väiksemateks alampiirkondadeks, kus vastavalt pinnase sobivusele kasvatatakse eelnimetatud kolme viinamarjasorti. Šampanja tootmispiirkonnas on 321 kommuuni kokku 31 000 hektaril, kus toodetakse umbes 305 miljonit pudelit aastas.
Tähelepanuväärne on, et ühe viinapuu saagist (1,31,4 kg viinamarju) saab ühe pudeli veini. Viinamarja kilohinna, mida istandusele makstakse, määrab aga seda kasvatavale kommuunile antud klassifikatsioon. 



                          Šampanja jäine sünd
Traditsiooniline šampanja valmistamise meetod annab veinile tema elegantsi ja tagab pikalt kestva gaasilisuse. Meetodi omapära on selles, et noor vein kääritatakse, segatakse kokku parim võimalik segu ehk cuvee.
Segu villitakse tugevasse paksemast klaasist pudelisse, lisatakse pärmi ja suhkru lahust ning suletakse kroonkorgiga. Pudelis algab veini teine käärimine, mis kestab enam kui 15 kuud ja mille tulemusena tekib jooki süsihappegaas.
Käärimise lõpus liigutatakse pudelit nii, et sinna tekkinud käärimissete koguneks pudeli kaela korgile. Lõpetuseks külmutatakse pudelikael ja sete eemaldatakse pudeli lahtikorkimisel jäätükina. Pudel täidetakse valmis veiniga, suletakse korgist korgiga ja pannakse keldritesse laagerduma.




Moët & Chandon

On maailma suurim, ostetuim ja mnukaim śampanjatootja, mille peakorter asub Épernays. Moet śampanja on üle 250 aasta vana kaubamärk ja on alati olnud glamuuri, luksuse ja tippmoe sümbol.


Moët & Chandon Brui Imperial on tasakaalustatud kooslus Chardonnay, Pinot Noir´i ja pinot Meunier´i viinamarjasortidest, värv on kahvatukollane, aroom kergelt veinine, tunda on sidrunit.

Moët & Chandon Brut Imperial Rose on meeleline śampanja. Harmooniline kooslus Chardonnay, Pinot Noir´i ja Pinot Meunier´i viinamarjasortidest. Värvus on õrn-roosa. aroom on elav ja väljendusrikas;)
Moët & Chandon Nectar Imperiali maitse on täidlane ja pehme. Poolkuiv, valmistatud Chardonnay, Pinot Noir´i ja Pinot Meunier´i viinamarjadest. Värvuselt kuldne, aroom on kergelt magus...
Lisaks eeltoodule on mÖetil ka "Grand Vintage" śampanjad, mis on valmistatud vaid parima kvaliteediga viinamarjasaagist. 









No comments: