...Lammas Punaveinikastmes vürtsikate Tšilli-niitidega...


·         3 lambaliha steiki
·         100 gr kaalikaid
·         100 gr porgandeid
·         100 gr kartuleid
·         50 gr kapsast
·         1 dl punast poolkuiva veini
·         2 spl äädikat
·         2 spl oliiviõli
·         2 tl kaneeli
·         1 spl pune
·         1 spl küüslaugusoola
·         1 spl tsillihelbeid
·         2 tl maitseainet „lambasteik“ vürtsipoest
·         Mee- ja küüslaugu vürts
·         Tsilli-niidid
·         Kaste
·         3 loorberilehte
·         1 sibul
·         2 tl mee-ja küüslaugu vürtsi
·         1 tl nelki
·         1,5 dl punast poolkuiva veini
·         1 spl võid
·         1 tl soola
·         0,25tk puljongikuubik
·         2 spl mustsõstramoosi
·         1 spl jahu


Lammas - Sega kokku marinaad vein, äädikas, oliiviõli, kaneel, küüslaugusool, pune, tsillihelbed – kasta lammas marinaadi.
Tükelda kaalikas, porgand, kartul, kapsas ning aseta need vormi – niisuta kergelt oliiviõliga ning puista mee-ja küüslauguvürtsi.
Aseta lammas koos marinaadiga vormi, puista üle mee-ja küüslauguvürtsi ning tsilli-niitidega.

Aseta lammas eelsoojenenud ahju ning küpseta 180-kraadi juures  1,5h

Kaste – haki sibul ning pruunista võis kuldseks. Sega kokku vein, nelk, mee-ja küüslaugu vürts, puljongikuubik, mustsõstramoos ning lisa loorberilehed. Kui sibulad on „kuldsed“ lisa vedelik ning keeda madalal kuumusel, kastme tahkemaks muutmiseks lisa aeglaselt segades jahu ning kuumuta madalal temperatuuril kuni tahkumiseni,


Miks on lammas hea?

100 gr - 173 kcal (11,6 g valku!)


Lambaliha hinnatakse tema valkude, asendamatute aminohapete, küllastamata rasvhapete ning hea maitse poolest. Lambaliha on õrn, peenekiuline ja kergesti seeduv. Lambaliha tarvitamine ka väikestes kogustes stimuleerib taimsete toitainete omastamist ja väldib loomse valgutarbe puudust. Lambaliha valgud hüdrolüüsuvad seedefermentide toimel kergesti, nende omastatavus on üle 90%.
Lambalihas on veiselihaga võrreldes rohkem ka mitmeid vitamiine, eriti tiamiini (B1), riboflaviini (B2), nikotiinhapet (B3), pantoteenhapet (B3) ja biotiini.
Sealihaga võrreldes on lambalihas vähem rasva ja rohkem valku.
Väiksema rasvasisaldusega on näiteks meriino ja põhja-lühisabalammaste liha (kuhu kuuluvad ka meie maalambad)
märgatavalt rohkem on rauda, kaltsiumi ja fosforit kui veise- ja sealihas.

No comments: